teisipäev, 20. september 2016

Brüssel, Canberra, Peetri

Aeg ja päevad lähevad kiirelt, kuid täna on taas nuppudele kuuma anda ja ülevaade teha vahepeal toimunu kohta.

Üleeelmise nädala lõpul käisime Meelisega Roosna-Allikul söömas. Nimelt Mart Helme käis omi mõtteid rääkimas ja meie kui parteitud mehed kuulame kõik mõtted ja seisukohad ära. Sellest sain aru, et seni on kõik valesti tehtud. Mingite mõtetega sai ikka nõustutud ka ja eks põhiaur läks regionaalpoliitika peale.
Presidendi ralli on üldse väga kummaline. Ma pole kahjuks aru saanud Kaljuranna fenomenist, kes alles hiljuti oli selgelt reformierakonna kandidaat ning oli valmis ka erakonda astuma. Samas eilsest on ta nagu SDE kandidaat hoopis, pluss lisaks paljude erakonnatute toetus. Pean vist ennast rohkem asjadega kurssi viima, sest tema seisukohtadest pole nagu aru saanud ei sisepoliitiliselt ega välispoliitiliselt, isegi kui teda teraselt kuulata. Olen aru saanud, et kuulata ta ise oskab hästi ja seegi hea.
Kui nüüd juba kandidaatidest veel rääkida, siis minu jaoks on Siim Kallas muidu shikk ja tark mees, kuid süütenöör on päris lühike ning ärritub ikka päris kiirelt. Eriti kui puudutada hämaraid ja salastatud teemasid. Ei tekita usaldust paraku.
Repsi mõtted regionaalpoliitikast ning ka teistest teemadest on täiesti seeditavad, aga võibolla jääb puudu jõulisusest ning välispoliitika osas on samuti küsimärk.
Jõksist oli mul seni laias laastus mulje hea, ses mõttes, et midagi halba polnud kuulnud, kuid kuulsin hiljuti kuidas ta apteekrite ja ravimimüüjate kohtuvaidluse puhul esindas justkui mõlema poole huve, siis see lõi kõikuma.
Ehk siis nagu polegi mulle väga häid variante. Samas tundub, et kui mingeid muudatusi soovime ja samas mitte väga kardinaalselt suunda võtta, siis jäävadki Reps ja Jõks sõelale. Nu näis. Lõpuks presidendil ju väga suurt rolli pole. Pakun, et teise vooru saavad Kaljurand ja Jõks ning seal kumbki 50+ % ei saa. Jään lootma, et siis on uuel ringil tulemas välja mõni kandidaat, kes on tõesti erakonnaülene ning rahvale oma.

Eelmisel nädalal oli meil volikogu, kus valiti meie valijameheks volikogu esimees Meelis Mändla ning lisaks otsustasime anda välja valla vapimärgi ning teenetemärgid. Vapimärk omistatakse Silva Kärnerile ning teenetemärgid Allar Arusalule, Katrin-Helena Melderile, Anu Mägile, Lia Ojakõivule, Mainu Plinkerile, Marge Terrasele ning Aare Uustalile. Kõik on meile ju teada-tuntud inimesed ning ilmselt pikemat tutvustamist ei vaja. Palju õnne kõigile.
Lisaks pidi Meelis vastama Margus Vaasi eiteakuimitmedale arupärimisele ning seekord puudutas see  lõpuaktuste päeval 9nda klassi õpilaste transporti ametniku poolt, mis on igati normaalne tegevus. Ma saaks aru, et mina pean vastama ametnike tegevuse kohta, aga jah. No comments või kuidas see viisakalt öeldes olekski, aga normaalne pole see ammu juba. Ei saagi aru täpselt, mis sellise ebaterve tähelepanu taga on, aga eks arupärimine on igaühe õigus ja siinkohal tuleb meelde üks vanasõna küsimise kohta.

Viimaste nädalate põhiaur on muidugi läinud haldusreformile. Kui siiani on läinud kõik sujuvalt ning ühinemisleping on sisuliselt koos ja vajab ehk väikest lihvi, siis üks suur komistuskivi on tekkinud. Nimelt kus saab olema uue valla halduskeskus.
Hetkel on laual endiselt kolm varianti Peetri, Järva-Jaani ja Koeru. Kuigi loomulikult peame seisma Järva-Jaani eest, siis olime valmis ka kompromissiks. Ehk siis pealkirjas toodud Canberra sai Austraalia pealinnaks just seetõttu, et Sydney ja Melbourne ei suutnud kokku leppida kumb saab ja nii tehti nende vahele pealinn. Brüsseli saamine nn Euroopa pealinnaks on enamvähem sarnane. EU eelkäia puhul sooviti ka peakorter panna roteeruma ja alustati tähestiku algusest, kuid paraku peale B tähte järgmise täheni ei jõutud ning nii ta jäigi. Keegi justkui ei kurda või mis?
Kuigi hetkel läks ühinemislepingusse 4-3 meelsushääletuse tulemusena Koeru (see ei olnud konkreetne otsus, kuid midagi tuli siiski lepingusse panna), siis lõplik asukoht peaks selguma kõikide volikogude arvamuste tulemusena, kus iga koht on võrdne ühe punktiga ning kellel vähim punkte on, see on kõige sobilikum arvestades kõikide arvamust. Tähelepanuväärne on see, et alles augusti alguses oli olukord, kus Peetri saamist nn vallamajas pooldas seitsmest vallast viis ning tundus, et asi on otsustatud. Muljetavaldav meelemuutus või mis?
Nüüd kui kompromiss enam võimalik pole, siis saatsin omad mõtted ka ühinemiskomisjonidele laiali. Et kui võrrelda Järva-Jaani alevit ja Koerut, siis tõin välja järgmised punktid.
1) Järva-Jaani tulevad otse nelja ühineva valla teed (Albu, Ambla, Koeru,
Kareda), Koeru kahe valla teed (J-Jaani ja Kareda ning mööndusega kolme, kui
arvestada Koigi ühendust läbi Vaali). Kilometraaž Järva-Jaani kokku teistest
teenuspunktidest 138, Koeru 156 km. Koos Paide ja Tallinna ühendusega
vastavalt 266 ja 299.
2) Järva-Jaani asula on alev (Järvamaa ainus linnatüüpi asula Paide ja Türi
kõrval), samal ajal kui Koeru on alevik. Rahvastiku arv vastavalt Miku
saadetud meilile 1. juuli seisuga on vastavalt Järva-Jaanis 1021 ja Koerus
964.
3) Järva-Jaani alevis asuvad samad avalikud teenused inimestele, mis
Koeruski (perearst, hambaravi, apteek, kaubandusvõrgustik, gümnaasium,
hoiulaenuühistu jne) ning lisaks on mõned teenused, mida Koerus pole
(omavalitsuse Hostel, elektriautode laadimispunkt, heategevuskeskus Saagu
Valgus ning vaba-aja veetmise võimalused nagu, skatepark, discgolf,
motokross, paintball, muuseumid). Ilmselt siin on ka Koerul eeliseid, mida
meil pole, nagu näiteks muusikakool.
4) Vallamaja hoone on täiesti valmis ning uus admin keha võiks peale mööbli
paigutamist kohe tööle hakata ning seda väga heas kohas (siin ilmselt
eeliseid kummalgi variandil pole, sest ilmselt Koerul sama seis).

Kui saate mingis osas vastu vaielda või veel täiendada, siis võite seda julgelt teha. Mis mind aga kõige rohkem häirib ja jääbki häirima, on see kui tehakse mingeid seletamatuid meelemuutusi, millel on halb või kahtlane mekk man. Üks asi on kompromissi tegemine ja teine on see kui antakse järele ühe osapoole nõudmistele. Praegu selline olukord paraku tundub et on. Olen muide ka rääkinud Koeru enda inimestega, kellele Peetri versioon samuti oleks sobinud, aga jah need inimesed pole vallajuhtide seas.

Loodan, et eelistusnimekirjade moodustamisel lõpuks selgub mingigi objektiivne ja argumenteeritud seisukoht. Käesoleval hetkel on Koigi ja Järva-Jaani vallad oma seisukohad kirja pannud.
Lepingu projekt läheb avalikustamisele oktoobris ning esimesele lugemisele peaks leping jõudma oktoobri lõpus.

Eelmisest nädalas võiks veel välja tuua reedeõhtuse Nordkalki juubeliürituse. Kõik töötajad, emafirma inimesed ning koostööpartnerid said kokku, veetsid sisuka päeva, millele järgnes vinge kontsert C-Jami esituses ning meeldiv õhtusöök. Palju õnne veelkord Nordkalk.

Nujah ja lõppes nädal mõru mänguga Kasekoplis. Võõrustasime liiga liidrit Maardu Unitedit. Olime 4-1 ees juba ning mäng tundus juba tehtud olevat. Aga siis algas kohtuniku, kes enne juba tegi segaseid otsuseid, soolo. Nimelt suutis ta väga lühikese aja jooksul meie põhivendadele kaks korda kaks kollast välja imeda ning kui lõpuks olime kahe mehega vähemuses, ei suutnud me enam seisu hoida ning viimaste minutitega löödi meile naelad kirstu ja 4-6 oli tõsiasi. Kahju.

Sel nädalal palju kohtumisi nagu SIIT näha. Tegevust jagub igasse päeva ning nädala lõpus algavad valla 25. aastapäeva sündmused. Osalegem aktiivselt. Homme kuulan Tsahknat ja siis erinevad komisjonid.

Tuleb kiire nädal ja loodan järgmine nädal ikka anda ülevaate kuidas plaanid läinud on.

Kõike hääd ning olge ikka toredad, siis on inimesed teiega ka toredad, enamasti.


Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar